dijous, 3 de maig del 2012

Darwin


Charles Robert Darwin


Charles Robert Darwin (1809-1882) va néixer a Shrewsbury (Inglaterra). Darwin estava destinat a fer una carrera en l'Església, però aleshores el van convidar a navegar amb el vaixell de prospecció naval HMS Beagle i com que era un apassionat a la biologia no si va poder negar.
Viatge del HMS Beagle: La seva missió era cartografiar les aigües costaneres al voltant de l'Amèrica del Sud. Darwin va recollir prou informació de moltes especies per fer-se famós i estar ocupat molts anys.
·       Va trobar un magnífic tresor de fòssils antics gegants, com el megateri (mamífer xenartre extingit).
·       Va sobreviure a un terratrèmol en Xile.
·       Va descobrir una nova espècie de dofí.
·       Va fer unes investigacions arqueològiques molt útils per tot els Andes.
·       Va desenvolupar una teoria molt admirada sobre la formació d'esculls de corall.
           
Als 27 anys al tornar del viatge i després de reflexionar amb tot ho que havia vist se li va acudir la idea que per a moltes espècies la vida era una lluita perpètua per sobreviure i que estava clar que alguns prosperaven i transmetien aquest avantatge a la seva herència. D'aquesta manera algunes espècies no paraven de millorar, mentre que d'altres fracassaven i morien.
La idea va tardar temps a perfilar-se, potser per la necessitat de triar caixes i caixes d'espècimens del Beagle, per això Darwin no va començar a esbossar la seva nova teoria fins al 1842, cinc anys després de tornar d'Anglaterra.
La teoria de la selecció natural
·       Els éssers vius produeixen una descendència molt nombrosa, si tots sobrevisquessin , en poques generacions ompliríem la terra.
·       La majoria de la descendència mor.
·       Qualsevol població està formada per individus que presenten petites diferencies hereditàries.
·       Sempre sobreviuen els més aptes o els que estan més ben preparats a l'ambient que els envolta.
·       La naturalesa selecciona a individus amb peculiaritats de constitució o de comportament hereditaris (mutacions aleatòries) que els permet una capacitat més elevada per sobreviure en aquell ambient.
·       Els supervivents transmeten a la seva descendència els caràcters adaptatius favorables.
Per exemple, en el passat hi devia haver girafes amb el coll curt i unes poques girafes amb el coll llarg. Les que tenen el coll llarg arribaven més amunt per alimentar-se i alimentar-se de les fulles de les capçades dels arbres més que les que tenen el coll curt. Aleshores, les girafes de coll llarg, més ben alimentades es podien reproduir més i passar el seus caràcters a la descendència de manera que cada cop hi hagué més girafes de coll llarg fins que totes les girafes tingueren el coll llarg.
Els llibres més importants que va escriure són:
·       L' Origen de les espècies: Les teories de Darwin i Wallace que proposaven el mecanisme de com una espècie podria fer-se més ben adaptada (selecció natural). Com ja s'esperava va trasbalsar molta gent, sobretot els que creien en les històries religioses.

·       Fertilització de les orquídies: Una infinitat d'articles sobre el tema de la fertilització en plantes.

·       Variació de animals y plantes baix domesticació: Va destacar l' importància en la selecció natural i sexual.

·       L'Origen de l'home: Plantejava l'origen animal de l'home a partir d'algun mamífer anterior en l'escala evolutiva.

                            
                                                                                                             Caricatura de Darwin


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada